Vermijd veel gemaakte fouten bij de aanleg van uw riolering

Vaak wordt bij een rioolkeuring vastgesteld dat de basisprincipes van een privé-rioleringstelsel niet toegepast werden. Om fouten te voorkomen tijdens de aanleg van uw riolering in Heist-op-den-Berg wil Dimar u helpen. Het studiebureau wil er voor zorgen dat u zeker een conform attest voor uw riolering krijgt.

Met deze lijst van vaak voorkomende fouten bent u al goed op weg voor een perfect uitgevoerde riolering.

Pas de juiste regels toe

Het werfadres wordt soms niet gecontroleerd via het online geoloket van VMM, waardoor het rioleringstelsel verkeerd opgemaakt wordt. Opgelet: soms is de info van het geoloket niet actueel. Controleer de info bij de gemeente of de lokale rioolbeheerder.

Indien de werf gelegen is in het ‘centraal gebied’ zijn de normale regels van toepassing. De gemeente of de lokale rioolbeheerder bepaalt of het plaatsen van een septische put (minstens 2000L) verplicht is.

Indien de werf gelegen is in het ‘collectief te optimaliseren gebied’, moet zowel het vuilwater als het wc-water in de septische put terechtkomen. De septische put moet in dat geval minstens 3000L groot zijn.

Zorg voor de juiste scheiding

Er moet een volledige scheiding zijn tussen RWA (regenwaterafvoer) en DWA (droogweerafvoer). In geen geval mag regenwater terecht komen bij het afvalwater. Tot aan de rooilijn moet RWA en DWA gescheiden blijven.

Het regenwater van daken moet naar de regenwaterput, behalve bij een groen dak. In het laatste geval moet het afgevoerde water niet in de regenwaterput verzameld worden en mag het op de overloop van de regenwaterput aangesloten worden.

De afvoer van niet-overdekte (dak)terrassen of zwembaden verloopt via het regenwater (RWA), maar niet noodzakelijk via de regenwaterput.

De afvoer van overdekte (dak)terrassen of zwembaden moet op het vuilwater (DWA) aangesloten worden. De afvoer van het dak erboven moet uiteraard wel naar RWA (regenwaterput).

Sluit de riolering correct aan

De controleputjes (van RWA en DWA) bij de rooilijn mogen nooit gekoppeld worden. Als er in de straat een gemengd stelsel (dus geen gescheiden stelsel) is, moet de koppeling voorbij de rooilijn en niet op privé-terrein gemaakt worden.

De afvoer van de regenwaterfilter (met daarin vervuiling van de dakgoten) mag niet aangesloten worden op vuilwater (DWA). Deze leiding dient aangesloten te worden op de overloop van de regenwaterput.

De drainageleiding (afkomstig van tuin, rondom fundering, ...) dient aangesloten te worden op RWA, echter niet noodzakelijk via de regenwaterput.

Recuperatie van regenwater is een verplichting. Minstens 1 kraan of toestel moet op RWA aangesloten zijn. In sommige gemeenten moeten dit minstens 2 kranen of toestellen zijn (te controleren via de bouwvergunning).

Vragen? Dimar staat voor u klaar

Heeft u nog vragen over uw bouwwerken? Neem dan snel contact op met Dimar uit Heist-op-den-Berg, de expert in de aanleg van riolering.